Δελτιο Τύπου

Δελτιο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποτελούμε επαγγελματικό σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Η Ένωση μας έχει συσταθεί ήδη από το έτος 2012, καθώς με την υπ’ αριθμ. 653/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας εγκρίθηκε το καταστατικό του Σωματείου μας και καταχωρήθηκε νόμιμα στο ειδικό βιβλίο επαγγελματικών σωματείων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, αργότερα δε (το έτος 2018) στο αντίστοιχο βιβλίο του Πρωτοδικείου Πειραιά, λόγω αλλαγής της έδρας της Ένωσης. Μέλη μας είναι οι ιδιοκτήτες αναγνωρισμένων σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Τονίζουμε δε ότι τα μέλη μας διατηρούν τις πλέον καταξιωμένες σχολές της χώρας. Το κύρος της επαγγελματικής μας οργάνωσης έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των αρμόδιων για τον κλάδο της ναυαγοσωστικής Αρχών, Φορέων και Υπηρεσιών. Τρανή απόδειξη η συμμετοχή μας ως Ένωση θεσμικά, ως εκπρόσωπος των επαγγελματιών του κλάδου, στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του εκάστοτε νομοθετικού πλαισίου που αφορά στον κλάδο, προκειμένου να παρέχουμε τη συνδρομή μας, δεδομένης της τεχνογνωσίας μας και της εμπειρίας μας στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων. 

Με την ανωτέρω ιδιότητά μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Στις 21/11/2019 απεστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο έφερε θέμα «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ» σε προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), μεταξύ των οποίων και μελών μας, από τα οποία λάβαμε και τη σχετική πληροφόρηση, μία ανακοίνωση με τον βαρύγδουπο τίτλο «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ, ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ». Ως συντάκτης της ανακοίνωσης εμφανίζεται μία ένωση προσώπων με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ».

Αρχικά, δεδομένου ότι επικοινώνησαν μαζί μας παραλήπτες της ανακοίνωσης, έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση, ότι η Ένωσή μας είναι η εκδότρια αυτής, διευκρινίζουμε ότι η Ένωσή μας ουδεμία σχέση διατηρεί, ούτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδέεται με την ανωτέρω ένωση προσώπων, πολλώ δε μάλλον ουδεμία συμμετοχή ή συνδρομή έχει στην έκδοση της ανωτέρω ανακοίνωσης. Η επωνυμία της ανωτέρω ένωσης προσώπων, λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τη δική μας, είναι πασίδηλο, ότι προκαλεί σύγχυση σε κάθε τρίτο και για τη χρήση της επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας. 

Περαιτέρω επισημαίνουμε, ότι στην ανωτέρω παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση, υπάρχουν αναφορές που αποδίδουν βαρύτατες κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής χωρία: « …… Διατηρεί την απαράδεκτη και μοναδική παγκοσμίως υποχρέωση διπλώματος ταχύπλοου. Κάτι που εξυπηρετεί καθαρά συγκεκριμένες συντεχνίες. Απο μόνο του δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα συνδιαλλαγής στελεχών του ΥΕΝ.» και «ΔΕΝ έγινε δημόσια διαβούλευση,φανερή,αξιόπιστη διαδικασία,με δυνατότητα όλων να ενημερωθούν για το σοβαρό αυτό ζήτημα, να αναρτηθούν σχόλια και απόψεις και να εκτεθεί η διαφθορά που δημιουργεί!» 

Από την πλευρά μας, ως θύματα ανάλογων ενεργειών του εκπροσώπου της ανωτέρω ένωσης προσώπων, δηλώνουμε απερίφραστα, ότι είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τέτοιου είδους πρακτικές και μεθόδους καθαρά λασπολογικού χαρακτήρα, που με τη χρήση δημόσιων συκοφαντικών ισχυρισμών και με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, καταλήγουν να προσβάλουν, να δυσφημούν με το χειρότερο τρόπο και να σπιλώνουν υπολήψεις. Οφείλουμε δε να επισημάνουμε, ότι τέτοιες «φωνές» και τέτοιου ύφους αναφορές ουδέν συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο και κυρίως στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου που άπαντες επιθυμούμε.

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανωτέρω πρακτικές, από την πλευρά μας, έχουμε υποβάλλει ήδη, αποκλειστικά με θεσμικό τρόπο, τις θέσεις και τις προτάσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον κλάδο της ναυαγοσωστικής. Ακόμα δε και τις διαφωνίες και αντιρρήσεις μας με συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου του Π.Δ., τις διατυπώσαμε αποκλειστικά με τον ανωτέρω τρόπο, στα πλαίσια των νομίμως προβλεπόμενων διαδικασιών και με γνώμονα πάντοτε την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων του ναυαγοσωστικού έργου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών στο υγρό στοιχείο.

Δεδομένων των ανωτέρω, απευθυνόμενοι στην οργανωτική επιτροπή της ανωτέρω ένωσης προσώπων που υπογράφει την ανακοίνωση, ξεκαθαρίζουμε μεν ότι από την πλευρά μας ουδόλως υιοθετούμε τις θέσεις και τις αναφορές της, την καλούμε όμως, λόγω της βαρύτητας των καταγγελιών της, να απευθυνθεί άμεσα στον αρμόδιο Εισαγγελέα και να θέσει τα «ερωτήματά της» (όπως τα χαρακτηρίζει) περί συνδιαλλαγών, καθώς και να υποδείξει τις συντεχνίες (όπως τις χαρακτηρίζει) που επικαλείται ότι εξυπηρετούνται.

Όσο δε αφορά στην αναφορά της ανακοίνωσης περί μη διενέργειας διαβούλευσης ενόψει του νέου Π.Δ., καλούμε την οργανωτική επιτροπή της ανωτέρω ένωσης προσώπων να απευθυνθεί στον Πρόεδρό της, ο οποίος, σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είχε το προνόμιο να διατυπώσει τις θέσεις του στα στελέχη του ΥΕΝ, που πλέον με την ανωτέρω ανακοίνωση καθυβρίζει, σπιλώνει και λοιδωρεί και μάλιστα πριν καν αναρτηθεί προς διαβούλευση το σχέδιο του νέου Π.Δ.. 

Πειραιάς, 26/11/2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΜΥΡΩΝΑΚΗΣ                            ΠΑΥΛΟΣ ΛΥΤΙΝΑΚΗΣ